Gra w pomidora

Zwykły wpis

Pamiętam z dzieciństwa grę w pomidora. Kto ją wymyślił i czemu odpowiedź na każde pytanie brzmiała pomidor, nie mam pojęcia. Tym razem zagrałam w pomidora na nieco innych zasadach. Efektem gry jest domowy przecier pomidorowy i kuczup. Pyszności!

Przez całe lato pomagałam też rodzicom pozamykać kawałki lata w słoikach. I udało się. Mamy najróżniejsze ogórki, dżemy, przeciery. Zamroziłam też trochę owoców i musów z nich. Ale coś czuję, że w przyszłym roku produkcja ruszy u mnie na dużo większą skalę. Potrzebuję tylko miejsca do trzymania tych pyszności. Chyba trzeba będzie zrobić generalne porządki w piwnicy 🙂

A teraz przepis na keczup. Polecam, bo pyszny!

Składniki:

  • 5 kg pomidorów
  • 1 kg jabłek
  • 1 kg różnych warzyw (marchew, pietruszka, seler)
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 kg czerwonej papryki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 20 g pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 3 łyżki soli
  • sok z połowy cytryny
  • 6 łyżek musztardy

Pomidory obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Zblendować je w bardzo dużym garze. Inne warzywa obrać, pokroić w kawałki i ugotować do miękkości najtwardszych. Odlać wodę, zblendować.  Połączyć z pomidorami i dodać pozostałe składniki. Dobrze wymieszać, gotować na wolnym ogniu przez kilka godzin aż konsystencja stanie się „keczupowa”. Wyjąć liście laurowe. Nakładać gorący do słoików, porządnie zakręcić i postawić do góry nogami. Taki keczup wytrzyma około miesiąca/dwóch. Jeśli chcemy go trzymać całą zimę, to należy zagotować słoiki we wrzątku przez około 20 minut.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s