Canelloni ze szpinakiem

Zwykły wpis

Pozostając w temacie kolorowych dań wegetariańskich, dzisiaj pomysł na zielonoczerwone canelloni, które na moim stole pojawiło się w minionym tygodniu.

Składniki

  • cannelloni (ok. 14 rurek powinno wystarczyć)
  • 1 duża cebula
  • opakowanie szpinaku (oczywiście może być świeży, jeszcze lepiej)
  •  pomidory w puszce
  • 1 duży lub dwa małe pomidory świeże
  • kubeczek śmietany
  • kubeczek jogurtu
  • opakowanie mozarelli (albo dwa, zależy, jak bardzo lubimy ser 🙂 )
  • bazylia, oregano, zioła prowansalskie, pieprz, sól, chilli

Przepis

Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni na oleju. W międzyczasie w osobnym garnku roztapiamy szpinak, a następnie przekładamy go do cebuli. Smażymy razem około 5 minut, dodajemy przyprawy.

W tym czasie przygotowujemy w miseczce sos z pomidorów w puszce, pokrojonych w niewielką kostkę świeżych pomidorów, jogurtu i śmietany oraz tych samych przypraw.

Zdejmujemy szpinak z palnika i dodajemy pokrojone w kostkę pół kulki mozarelli. Delikatnie mieszamy i nakładamy ostrożnie do rurek makaronu, które układamy w naczyniu żaroodpornym.

Zalewamy sosem i na wierzchu układamy pozostałą część mozarelli pokrojoną w plastry.

Całość zapiekamy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Advertisements

4 responses »

  1. przepysznie, żeby tylko mi się chciało!Jak myślisz, czy ten sos z pomidorów można wykorzystać jako zamiennik za surowkę do obiadu?

  2. sos jako surówkę? nie za bardzo to widzę:) bo on jest za rzadki (canelloni musi się w nim ugotować)
    ale to danie nie jest skomplikowane i czasochłonne, więc możesz spróbować zrobić w całości 🙂

    • no wiesz, miałam na myśli zamiast typowej pomidora z cebulą i śmietaną (taka mizeria tylko za ogórka pomidor) lub też kto woli jogurtem naturalnym (ja wolę). Myślę, że ten Twój dałyby radę trzeba by tylko zmiejszyć ilość śmietany i jogurtu żeby nie był za rzadki. Pozdrawiam

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s