Schab w piwie

Zwykły wpis

Przez pierwszą połowę czerwca – z wiadomych powodów – na naszym stole królowały piwo i czipsy (które ja starałam się czasem zamieniać na truskawki). Wpadliśmy w piłkoszał po uszy! Daliśmy temu wyraz przygotowując nawet schab w piwie 🙂 Do tego grillowane warzywa, gotowane szparagi i ciepłe bułeczki toskańskie:

Żeby przygotować taki schabik, trzeba go najpierw troszkę rozbić i marynować kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Marynata na 6 kotlecików:

3/4 puszki piwa, dwie łyżki płynnego miodu, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól.

Tak przygotowane kotlety wystarczy grillować 10 minut z każdej strony.

A do tego grillowane warzywka:

Cebula, pomidory suszone, oliwki, mozarella i zioła prowansalskie na wierzch.

Szparagi i bułeczki. I mamy całość.

Nie da się ukryć, że sportowy nastrój dziś już trochę opadł… Ale co tam – jak śpiewają moi koledzy:

POLSKA MISTRZEM POLSKI!

Reklamy

2 responses »

  1. Kiedyś w Czechach zakupiłem browar z ekstraktem z marihuany. Na jego bazie stworzyłem marynatę do kurczaka. Mięso przeleżało całą dobę w marynacie. Następnie rękaw z folii i ponad 1,5h na grillu. Efekt wyśmienity 🙂 Uwielbiam mięsiwka z marynaty. Teraz jest nowy plan – zamarynować krewetki 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s