delicatezza italiana ;)

Zwykły wpis
delicatezza italiana  ;)

Dziś był bardzo lekki obiad, więc trzeba było nadrobić nieco kolacyjką, której na ogół staram się nie jadać. Było po włosku i… delizioso! 😀

Do przygotowania wystarczą toskańskie bułeczki do pieczenia, pesto, mozarella, pomidory i, opcjonalnie, oliwki. Przepisu chyba podawać nie trzeba 🙂 Zdjęcia poniżej.

Gdyby nie te buły, to byłoby zdrowo i dietetycznie 🙂 Samo pesto, głównie podstawowy składnik – bazylia, ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Następnym razem spróbuję zrobić je sama, bo tym razem poszłam na łatwiznę i po prostu wyjęłam je ze słoiczka 🙂

Głównym składnikiem pesto są zielone liście. Są one bogate w błonnik, kwas foliowy, chlorofil i karoteny, czyli roślinną formę witaminy A oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 zwłaszcza alfa-linolenowy. Bazylia, czyli główny składnik działa przede wszystkim na układ trawienny oraz nerwowy. Bazylia może być użyta w celu zapobiegania lub przynoszenia ulgi wymiotom i nudnościom (źródło: http://www.fit.pl).

Reklamy

9 responses »

  1. Faktycznie – własnoręcznie zrobione pesto smakuje najlepiej, ale powiem szczerze, że jak czas goni to sięgam dokładnie po ten sam słoik co Ty! Pyszniasty jest 🙂 Z tej samej serii jest jeszcze pesto czerwone – też dobre ! Dobrego dnia !

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s