Najprostsze ciasto świata

Zwykły wpis

Czy jeśli gałęzie drzewa wystają z prywatnej posesji na drogę publiczną, to są własnością publiczną? Jeśli nie, to chyba ukradliśmy trochę bzu 😀 Ale nie mogliśmy się powstrzymać, pachnie przepięknie!

Ani słowa o końcu majówki! Wszędzie o tym trąbią i wywołuje to u mnie już niemal konwulsje! Będzie za to przepis na najprostsze ciacho na świecie, do którego nie jest nawet potrzebny mikser:

Składniki:

4 dojrzałe banany

1,5 szklanki mąki (połowa białej i połowa żytniej)

szklanka cukru trzcinowego (lepiej niecała, będzie mniej słodkie, chyba, że ktoś lubi 🙂 )

2 jajka

50 g roztopionego masła

1 łyżeczka sody

dowolne bakalie (w moim przypadku były to niewielkie garście rodzynek, suszonej żurawiny, pestek dyni – koniecznie, są pyszne w cieście i orzechów włoskich)

Przepis:

1) Banany rozgniatamy w miseczce widelcem.

2) Do drugiej, większej miski wsypujemy mąkę, cukier i sodę, dodajemy jajko i masło oraz banany. Mieszamy drewnianą łychą.

3) Na koniec dodajemy bakalie i jeszcze trochę mieszamy.

4) Keksówkę lub niedużą tortownicę smarujemy masłem, wlewamy masę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę i 20 minut.

Ciacho wychodzi ciemnobrązowe i przepyszne. Polecam każdemu, nawet tym, co nie lubią bananów albo bakalii, bo w tym cieście wszystko smakuje inaczej. Banany są niemal niewyczuwalne. Poza fantastycznym smakiem i fajną, trochę „mokrą” konsystencją, ma dwie ogromne zalety, które dla mnie są bardzo istotne – robi się je dosłownie chwilę i, jak na ciasto, jest bardzo zdrowe i niezbyt tuczące.

Reklamy

6 responses »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s