Pudding chlebowy

Zwykły wpis

Mam dla Was pomysł na lekki sobotni obiad. Może komuś się ostatnio rzucił w oczy, bo – przyznaję bez bicia – sama przyuważyłam go niedawno na stronie głównej „Gazety”. Wprowadziłam swoje zmiany i wyszło przepysznie. Propozycja jest oryginalna, prosta (jak wszystkie moje ulubione przepisy), niespodziewanie smaczna i zdrowa – ze względu na witaminkowe pory. To, co najlepsze w porze poza smakiem i aromatem, to wartości odżywcze. Jest bogatym źródłem witaminy A, C, E i B6 oraz potasu, wapnia, fosforu, magnezu i kwasu foliowego. Por ma właściwości obniżające poziom złego cholesterolu jednocześnie zwiększając poziom tego dobrego (zmniejsza to ryzyko zawału serca i chorób układu krążeniowego). Zawarte w porze mangan, witamina C, witamina B6 i żelazo stabilizują poziom cukru we krwi. Poza tym bardzo dobrze wpływa na układ odpornościowy i oddechowy, ma także właściwości bakteriobójcze.(źródło www.foody.pl)

A więc do dzieła:

Składniki:

8 kromek chleba pełnoziarnistego tostowego (chociaż ja miałam akurat paskudny biały chleb tostowy)

2 kulki mozzarelli (te większe)

2 średniej wielkości pory

2 jajka

200 ml mleka

100 ml śmietany 18 %

3 łyżki masła

dwie garście parmezanu

zioła prowansalskie

pieprz

warzywko

Przepis:

Najpierw pory: kroimy je w cienkie talarki i smażymy na maśle. Potrzeba go dość sporo, bo por lubi się przypalić. Doprawiamy warzywkiem, pieprzem, i ziołami (a właściwie to też innymi przyprawami, jeśli bardzo chcemy). Po takim kilkuminutowym podsmażeniu pory nabierają zupełnie nowego smaku, stają się delikatne i słodkawe.


Chleb tostowy kroimy po przekątnej, żeby powstały trójkąty. Mozarellę kroimy w plasterki.


Teraz czas na sos: śmietanę, mleko i jajka ubijamy mocno trzepaczką. Dodajemy parmezan, pieprz, warzywko.

Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Smarujemy je masłem. Układamy pory, na to chleb – tak „na stojąco”, mozarellę, i zalewamy sosem, ale tak, żeby całego chleba nie zalać. Pieczemy w piekarniku, w 180 stopniach przez około 25 minut.

I powstaje takie oryginalne danie, które naprawdę zaskakuje swoim smakiem. Nawet zagorzałych fanów mięcha – sprawdzone 🙂

Reklamy

3 responses »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s