Zapiekanka pełna witamin

Zwykły wpis

Dziś na obiad urządziliśmy sobie witaminową ucztę. Wyszło przy tym baaardzo pysznie, więc dzielę się przepisem. Jest mojego autorstwa, więc i nazwa moja 🙂

„Kolorowa zapiekanka wiatminowa”

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka

Warzywa:

3 średnie marchewki

pół papryki żółtej i pół czerwonej

30 dkg pieczarek

1 niewielki brokuł

1 duża (lub dwie małe) cebule fioletowe

2 ząbki czosnku (muszę przeboleć – chociaż nie lubię, ale w całości nie jest wyczuwalny 🙂 )

garść posiekanej natki pietruszki

Przyprawy:

zioła prowansalskie

bazylia

oregano

papryka ostra i słodka

pieprz

sól

cukier

Do sosu:

pół szklanki mleka

1 łyżeczka mąki pełnoziarnistej

dwie spore garście startego żółtego sera

łyżka masła

odrobina oleju

Przepis:

1. Pierś pokrojoną w dużą kostkę podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w piórka cebulę i posiekany drobniutko czosnek. Smażyć dalej razem.

2. W garnuszku na maśle usmażyć pieczarki pokrojone w ćwiartki.

3. W garnku z wodą z dodatkiem soli i cukru gotować obrane marchewki – ale chwilkę, żeby nie były miękkie. Po chwili dodać do tego samego garnka podzielony na różyczki brokuł. Gotować jeszcze razem 3 minuty. Odcedzić i pokroić marchewki w ukośne, grube plastry.

4. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia żaroodpornego i delikatnie przemieszać. I już prawie koniec. Można już nastawiać piekarnik, aby zdążył nagrzać się do 180 stopni.

5. Jeszcze tylko sos: na patelni rozpuścić odrobinę masła, dodać łyżeczkę mąki – dobrze rozmieszać. Dodać mleko, zagotować mieszając, a następnie dodać ser żółty i przyprawy – ile kto lubi. My nigdy sobie w tym względzie nie żałujemy 🙂 Poczekać, aż ser się rozpuści i powstanie jednolity sos.

6. Zalać składniki w naczyniu żaroodpornym przygotowanym sosem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 10 minut.

7. Po wyjęciu posypać posiekaną natką pietruszki.

Opcje dodatkowe:

Danie opisane wyżej można jeść samo, ale z bułką będzie bardziej pożywne. A więc: Zakupić gotowe ciemne bułeczki do pieczenia w piekarniku (zdecydowanie lepiej zrobić je samemu – jak ktoś ma wenę, cierpliwość i chęć –  ja nie mam 🙂 ). Przygotować je w ciągu ostatnich 4 minut pieczenia zapiekanki. Do nich warto zrobić masło ziołowe: dużą łychę masła porządnie wymieszać z dużą szczyptą ziół prowansalskich.

Tak to wygląda po przygotowaniu. Ładne, kolorowe, smaczne. Nasza kuchnia w trakcie przygotowań była za to niczym istne piekło. Aż miałam zrobić zdjęcie tego sajgonu i tu wrzucić, ale się wstydzę 🙂 Zawsze w takich sytuacjach zastanawiam się, jak dziewczyny mogą prowadzić piękne blogi kulinarne, na których pokazują sfotografowany każdy etap przygotowań. I wszystko jest pięknie, estetycznie i wygląda jak na serialowym obrazku. To chyba musi być jakiś „fotoszop” 🙂 Ale i tak uwielbiam je przeglądać. Jeden z moich ulubionych, to blog Zosi Cudny – blogowej koleżanki Kasi Tusk: makecookingeasier. Polecam zajrzeć.

I jeszcze, na miły wieczór, moja ulubiona ostatnio piosenka. Wykonuje ją Gotye – Belg mieszkający w Australii i śpiewający indie rock. Niezła mieszanina. Jeszcze niedawno był muzykiem alternatywnym, w Polsce pewnie nieliczni o nim słyszeli, ale ten kawałek stał hitem. Nie mam pojęcia czemu, ale cieszę się, bo dzięki temu i ja go poznałam 🙂

Advertisements

4 responses »

  1. jak u Ciebie jest pysznie, kiedy dalas wpis o gofrach mialam jeszcze diete i mysłałam, ze nie uda mi sie z nia dotrawc przez Twoj smakowity wpis ale sie udalo…a zapiekanka jest zdrowa fajna wiec jak bede miec czas tylko w tym tygodniu , to skusze sie an jej zrobienie…a na punkcie Gotye tez oszalalam 😉

  2. Tak, tak teraz już tak, ale chodziło mi o to, że przed „Somebody that I used to know” jestem pewna, że byli to nieliczni. A teraz to już jasne – z listy Trójki od wakacji jakoś nie spadał do niedawna, nie wiem jak teraz.

  3. 🙂 Danie wyszło jak zwykle superowe;) A sajgon w kuchni ni był taki duży bo można było go ogarnąć w trakcie pieczenie jedzonka:) mniam nie wiem jak to się dzieje ale jak robimy jedzonko to zawsze jest go za dużo więc jak ktoś ma ochotę zapraszamy:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s